Παρασκευή 10 Ιουλίου 2015

Κορώνα κερδίζω γράμματα χάνεις



   Αλλόκοτο αυτό που συμβαίνει μετά την ετυμηγορία που έδωσε ο ελληνικός λαός στο δημοψήφισμα. Ειδικά μετά και την ανακοίνωση των βάρβαρων μέτρων που ανακοινώθηκαν και πρόκειται να ψηφιστούν άμεσα, πιστεύω ότι οι θερμοί υποστηρικτές του «όχι», ανάμεσα τους κι εγώ, θα χρειαστεί να αναθεωρήσουν κάποιες πεποιθήσεις τους. Θα ήταν πιο ώριμο να ξεπεράσουμε το «σύνδρομο του βλάκα», που φαντάζομαι μας διακατέχει όλους και τουλάχιστον ας προσπαθήσουμε να ξεδιαλύνουμε την θολή εικόνα που σκεπάζει τα γεγονότα. Απαραίτητο συστατικό για να γίνει αυτό είναι να αποκωδικοποιήσουμε την ψυχολογία της μάζας και ταυτόχρονα την μεγαλοφυή παρτίδα πόκερ που έστησαν μπροστά μας οι εταίροι τα ΜΜΕ αλλά και η ελληνική κυβέρνηση.
   


   Αυτό πάντως που είναι καθαρό και ξάστερο είναι ότι όπως η ευθύνη για την απόφαση του ναι ή του όχι στα μέτρα που θα ‘ρθουν μετατοπίστηκε από την κυβέρνηση στο λαό της, έτσι θα γίνει και με τις ευθύνες και τις ενοχές που θα προκύψουν από αυτά τα νέα μέτρα. Το πράγμα έφτασε ή καλύτερα αφέθηκε σε τόσο οριακό σημείο που ο Τσίπρας έχει το τέλειο άλλοθι για τα μέτρα - κακουργήματα που έπεται να αδειάσουν κι άλλο την τσέπη του κοσμάκη. Αλλά ας γίνουμε πιο σαφείς.
   Είτε το δημοψήφισμα έβγαζε ναι είτε όχι, μάλλον τα μέτρα που πρόκειται να ψηφιστούν δε θα είχαν μεγάλες διαφορές όπως φαίνεται. Μόνο κάποιος δονκιχωτικός αφελής ψευτοεπαναστάτης θα πίστευε το αντίθετο. Κι όμως φάνηκε ότι η ψυχοσύνθεση, η συνείδηση και γενικότερα η κατάσταση του σύγχρονου Έλληνα είναι αυτή ακριβώς. 



   Κι αυτό γιατί μετά το όχι και τη φάπα που θα ακολουθήσει, θα χρειαστεί να κάνουμε αυτοκριτική για τις ψευδαισθήσεις που τρέφαμε επί μια βδομάδα όλοι εμείς του «όχι». Φυσικά δεν αφήνω να εννοηθεί ότι αυτοί που είπαν «ναι» είναι καλύτεροι. Απλά αυτοί έχουν μεγαλύτερη επίγνωση της πραγματικότητας όσον αφορά το πώς να ελίσσονται μέσα στο σύστημα, να καταφέρνουν αυτά που θέλουν για την ατομική τους ζωή και ταυτόχρονα να αποφεύγουν να ασχολούνται με τις "κακοτοπιές" της συλλογικότητας. Ασχολήθηκαν στο δημοψήφισμα κι απλά μας άφησαν να καταλάβουμε πόσο ψεύτικοι και υποκριτές είναι όταν ασχολούνται για οτιδήποτε έξω από τον εαυτούλη τους. Αλλά ας μιλήσουμε για ανθρώπους.
   Είναι γεγονός ότι ο κοσμάκης περνάει δύσκολα, ήδη ζει μια ζωή οριακά ανεκτή κι έτσι προφανώς κι όταν θα παρουσιαστεί μπροστά του μια ελπίδα για διέξοδο ή για αποσυμπίεση ή τουλάχιστον μια ευκαιρία για αντίδραση σε όλα αυτά που γίνονται, μοιραία θα την τραβήξει από τα μαλλιά. Όμως. Η ελπίδα ποτισμένη με μπόλικο φόβο είναι αδυναμία. Και τώρα ας συνδέσουμε και την υποτιθέμενη επικοινωνιακή γκάφα των μεγάλων ΜΜΕ να υπερπροβάλλουν το ναι την εβδομάδα του δημοψηφίσματος.


   Φίλε αναγνώστη τα ΜΜΕ ήξεραν πολύ καλά τι έκαναν. Λέγεται αντίστροφη λογική.. Γνωρίζουν πόσο αντιδραστικός είσαι κι έχουν δείξει τόσα χρόνια ότι ξέρουν τον τρόπο να σε κατευθύνουν αόρατα χωρίς να ξυπνούν την αντίδραση μέσα σου. Ήταν συνειδητή η απόφαση τους να υπερπροβάλλουν το «ναι» για να σε στρέψουν στο «όχι». Σε άφησαν να γεννήσεις μέσα σου μια ψευδή αίσθηση επαναστατικότητας και δύναμης, αφού για μια φορά επιτέλους πίστεψες ότι κατόρθωσες να αντιληφθείς τη προπαγάνδα που πυρπολούσαν πάνω σου τα ΜΜΕ. Σε έκαναν να αισθανθείς ότι πας κόντρα στο ρεύμα χωρίς να αντιληφθείς ότι και πάλι λειτούργησες σαν μάζα.
   Και για να μην παρεξηγούμαι. Δεν υποστηρίζω ότι καλύτερα θα ήταν να έβγαινε το ναι αφού όπως μαρτυρά και ο τίτλος του άρθρου ήταν win-win case όπως και να χει για το νέο μνημόνιο που έρχεται. Αλλά θα πρέπει να αντιληφθείς ότι σε έκαναν να νιώθεις και πάλι ότι φταίς, ότι είσαι βλάκας και ότι το μόνο που σου αξίζει είναι ένας μισθάκος ίσα ίσα για να έχεις να φας και να βγαίνεις ένα Σάββατο βράδυ. Και αν θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς, σε πολλούς δεν αξίζει και κάτι καλύτερο από αυτό.

   Αν πραγματικά θες να δεις αλλαγή άλλαξε εσύ. Αν μπορείς άλλαξε τον τρόπο ζωής σου, τις συνήθειες σου, την ενημέρωση σου, κόψε την τηλεόραση, διάβασε βιβλία, άκου ποιοτικότερη μουσική, άλλαξε την αισθητική σου γενικότερα. Σταμάτα να ακολουθείς το ρεύμα και τους άλλους και χτίσε άποψη. Αν θεωρείς τον εαυτό σου επαναστάτη, επαναστάτησε πρώτα πάνω στον εαυτό σου και μην εξαντλείς αυτή σου την πρόθεση πάνω σε ένα δημοψήφισμα. Όχι γιατί πρέπει αλλά γιατί κρύβει τόση ομορφιά το παιχνίδι αυτό που δε την έχεις ματαδεί..

Σταματόπουλος
  



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου